Novosti i događaji 

Održano II kantonalno takmičenje iz informatike

2014-04-12

U organizaciji Pedaškog zavoda TK i JUMS Elektrotehničke škole iz Tuzle, u subotu 12.04.2014.godine je održano kantonalno takmičenje iz informatike. Na ovom takmičenju učešća je uzelo oko 60 učenika iz svih gradova Tuzlanskog kantona kantona.
Takmičenje je specifično jer zahtijeva određene tehničke i organizacijske predpostavke. Predviđeno je od 1 do 5 učesnika po školi, u zavisnosti od broja odjeljenja škole i nastavnog plana i programa koje škole izučavaju. Takmičenje je organizovanoi po propozicijama Međunarodne olimpijade iz informatike. Takmičari rješavaju probleme u određenom programskom jeziku (C ili Pascal). Vremensko ograničenje za izradu programskih rješenja je 3 sata. Testiranje urađenih programa je automatizovano. Takmičar preko odgovarajućeg interfejsa šalje sudiji programski kod preko PC2 klijenta, koji prethodno može testirati u svom lokalnom okruženju (Dev-CPP, Free Pascal). Sudija pomoći PC2-judg konzole vrši kompajliranje i upoređuje, da li on zadavoljava predefinisane ulaze i izlaze. U slučaju da se izlaz takmičarevog programskog rješenja poklapa u potpunosti sa predefinisanim (tačnim) rješenjem, takmičar dobija bodove. U slučaju da takmičar nije tačno riješio problem, on može nastaviti sa rješavanjem. Formiranje rang liste je također automatizovano.
Sponzori ovog značajnog takmičenja su: C A Desing, Akademika, Infonet, Studio Progres, Ingel, Grogot, Tuzlanska pivara, koji su obezbjedili vrijedne nagrade i osveženje za takmičare i njihove mentore.
1.mjesto je zauzeo učenik Dario Šehović, mentor Andrej Andrejević, Opća gimnazija “Sv. Franjo”Tuzla
2. mjesto Džemsad Dugalić, mentor Edin Imširović, Elektrotehnička škola Tuzla
3.mjesto Stjepić Ćosić Valentin, mentor Edin Imširović, Elektrotehnička škola Tuzla


Dželilović Erdal, prof.

Burch 0lympiad 2014

2014-04-13

Zapaženi rezultati Elektrotehničke škole iz Tuzle na Burch 0lympiad 2014

Međunarodni Burch Univerzitet iz Sarajeva, po treći put od svog osnivanja, u periodu 11.04. – 12.04. bio je domaćin takmičenja za učenike srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, “Burch 0lympiad 2014“, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja.
Pojedinci i ekipe takmičara iz 45 srednjih škola širom Bosne i Hercegovine takmičili su se u četiri oblasti: “Inžinjering“, “Web dizajn“, “Okoliš“ i “Imam ideju“. Burch Univerzitet je kao i svi prethodnih godina, obezbjedio vrijedne novčane nagrade i stipendije za studij na Burch Univerzitetu za učenike, nagrade za mentore, popuste na školarine za studij na Burch Univerzitetu, a svi sudionici su dobili potvrdu o sudjelovanju. Kao posebna kategorija podjeljene su nagrade i za nastavnike koji su sudjelovali kao mentori tijekom svi prethodnih godina, kada je održana Burch Olimpijada. Na ovogodišnju Bursh Olimpijadu pristiglo je čak 180 projekata, od čega su 103 ocijenjena kao najkvalitetnija i izabrana za prezentaciju na Olimpijadi (http://ibu.edu.ba/index.php?id=10889). Elektrotehnička škola iz Tuzle koja je redovan učesnik ove manifestacije učestvovala je i ove godine sa 15 projekata u dvije kategorije te ostvarila zapažene rezultate: Kategorija „Inženjering“

Prvo mjesto – Jurić Mario, mentor Halilović Muamer
Drugo mjesto – Zečević Emir i Spahić Mustafa, mentor Halilović Muamer
Četvrto mjesto – Pavlović Marijo i Sinanović Damir, mentori Mandžukić Asmir i Zulfić Edin

Kategorija „Web dizajn“

Prvo mjesto – Memišević Emir i Terzić Emir, mentor Bojić Dejan
Pored navedenih, nastavnik Halilović Muamer dobio je i specijalnu nagradu kao mentor u prethodne tri godine Olimpijade.
Učešće u Olimpijadi uzelo je ukupno 25 učenika škole kroz praktične projekte iz različitih oblasti primjene koji prate savremene tehnologije, što uz postignute rezultate predstavlja najbolji pokazatelj kvalitetog rada učenika i nastavnika ove škole.

Satnica 2. Kantonalnog takmičenja iz informatike

2014-04-10

Satnica takmičenja iz informatike

Satnica za 2. Kantonalno takmičenje iz Informatike za šk.2013/2014. godinu

* 9:00 – 10:00 Registracija takmičara
* 10:00- 13:00 Takmičenje
* 14:00 - 15:00 Proglašenje pobjednika i podjela diploma

Godišnjim planom takmičenja srednjih škola, na kantonalnom nivou je predviđeno takmičenje iz informatike. Takmičenje će se održati 12.04.2014. god. u Našoj školi. Takmičenje je specifično jer zahtijeva određene tehničke i organizacijske predpostavke. Prema informaciji iz PPZ-a, broj učesnika bi trebao biti do 53./
Takmičenje če se organizovati po propozicijama Međunarodne olimpijade iz informatike. Takmičari rješavaju probleme u određenom programskom jeziku (C ili Pascal). Vremensko ograničenje za izradu programskih rješenja je 3 sata. Testiranje urađenih programa je automatizovano. Takmičari preko odgovarajućeg interfejsa šalju sudijama programski kod preko instalisanog servera, koji prethodno može testirati u svom lokalnom okruženju (Dev-CPP, Free Pascal). Sudija kompajlira poslani programski kod i upoređuje, da li on zadavoljava predefinisane ulaze i izlaze. U slučaju da se izlaz takmičarevog programskog rješenja poklapa u potpunosti sa predefinisanim (tačnim), rješenjem takmičar dobija bodove. U slučaju da takmičar nije tačno riješio problem, on može nastaviti sa rješavanjem, sa time što za svako slanje pogrešnog rješenja dobija penale na vrijeme za koje je eventualno riješio problem/e. To može uticati na konačni poredak na tabeli. Formiranje rang liste je također automatizovano.

Takmičenje iz informatike 12.04.2014.godine

2014-04-08

2. Kantonalno takmičenje iz informatike će se održati 12.04.2014. u JU MS Elektrotehnička škola Tuzla. Natjecanje počinje u 10:00 sati, detaljni raspored aktivnosti dostavit će škola domaćin.
Očekuje se pedesetak takmičara iz 18 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona.

Uputstvo za upotrebu PC2

2014-03-31

Kantonalno natjecanje iz informatike 2014

Upute za natjecatelje :
UputstvoZaNatjecatelje.pdf